BIO ZAČIMBE

Začimbe blagovnih znamk Sonnentor, Cosmoveda, Lebensbaum so začimbe pripravljene po najvišjih standardih. Pri začimbah je pomembna tudi embalaža, ki mora ohraniti vse značilnosti, arome začimbe. Na voljo so pripravljene mešanice tudi za eksotične jedi, kot mešanice začimb za pripravo namazov:

  1. visokokakovostne sestavine iz ekološke pridelave,
  2. sveže sestavine,
  3. brez žveplanja in apnenja,
  4. da preprečimo oksidacijo in prehitro izhlapevanje koristnih eteričnih olj je začimbe in zelišča najbolje kupiti cela in jih pred uporabo zmleti v mlinčku za začimbe.

image16

V nadaljevanju vam predstavljamo tudi nekaj izbranih začimb in njihov prispevek k vašemu zdravju.

Timijan

  1. blaži težave povezane z dihali, prebavili in živčnim sistemom,
  2. z medom pomaga pri krčevitem kašlju, prehladih in vnetju grla,
  3. kot čaj se pije tudi pri preprečevanju želodčnih in črevesnih krčev,
  4. lajša težave povezane s stresom, živčnostjo in nespečnostjo.

Bazilika

  1. vzbuja tek, pospešuje prebavo in lajša bolečine ter krče v želodcu,
  2. rahlo razkužuje, odvaja vodo in je blago pomirilo,
  3. varuje srce pred stresom, znižuje krvni tlak in raven holesterola,
  4. velja za adaptogen – telesu naj bi pomagala pri prilagajanju na nove zahteve in stresne situacije,
  5. ustali količino sladkorja v krvi,
  6. zelo učinkovita je pri vnetjih dihalnih poti, z njo blažimo kašelj, prehlad, bronhitis, vnetje poprsnice in astmo ter znižuje visoko telesno temperaturo.

Pehtran

  1. uporaben pri neješčnosti, lajša prebavo in pospešuje izločanje žolča,
  2. učinkuje protivnetno, rahlo odvaja vodo in odganja gliste,
  3. je tudi rahlo pomirjevalna rastlina in ga priporočajo pred spanjem.

Česen

  1. pripomore k redkejši krvi, zaradi česar lahko prepreči težave s krvnim obtokom, kap, bolezni srca in trombozo,
  2. znižuje raven holesterola v krvi, širi periferne krvne žile in umiri krvni tlak,
  3. odličen za vse vrste vnetij v prsnem košu, koristi pri prehladih, gripi in vnetju ušes, blaži tudi katar,
  4. blaži vnetja prebavil, kot sta vnetje želodčne in črevesne sluznice ter griža.

Ingver

  1. učinkovito zdravilo proti potovalni bolezni in jutranji slabosti,
  2. Ima protivnetne lastnosti in je znana po tem, da pomaga umiriti prebavila,
  3. lajša prebavne težave, kot so slaba prebava, kolike, slabosti in vetrovi,
  4. blaži težave z dihali.

Ginseng

  1. zviša raven naše energije in nam pospeši metabolizem.
  2. Pri hujšanju še posebej pomaga t. i. panax ginseng.

Gorčica

  1. Semena gorčice naj bi pospešila naš metabolizem za kar 25 odstotkov.

Črni poper

  1. Črni poper vsebuje piperin, ki mu ne daje samo ostrega okusa, temveč tudi zavira nastajanje novih maščobnih celic.

Kardamon

  1. Je začimba s pikant­no-sladkim okusom,
  2. lajša prebavne težave,
  3. blaži splošno izčrpanost in oslabelost,
  4. že stoletja velja za naravni afrodiziak.

Kajenski poper

  1. pomaga pri hujšanju, ker zmanjšuje vnos kalorij,
  2. krči maščobno tkivo, znižuje maščobe v krvi, ovira pa tudi kopičenje maščobnih celic v telesu.

Kurkuma

  1. Kurkumin, ki je sestavina kurkume, zmanjšuje nastajanje maščobnih tkiv in tako preprečuje pridobivanje telesne teže.

Kumina

  1. Kumina nam pomaga pri prebavi in povečuje našo energijo, ima pa tudi protistresne učinke. Priporoča pa se ljudem z diabetesom tipa 2.

Majaron

  1. v ljudski medicini se uporablja kot zelo cenjeno zdravilo proti živčni slabosti, migreni, glavobolu, nespečnosti,
  2. ugodno deluje proti vnetju želodčne in črevesne sluznice kakor tudi sluznice dihalnih organov, pomaga pri izkašljevanju,
  3. pospešuje znojenje, odvajanje vode iz telesa ter nastajanje mleka pri doječih materah.

Cimet

  1. tradicionalno zdravilo za težave s prebavo, npr. slabost, bruhanje in driska,
  2. spodbuja prekrvavitev v okončinah (običajno se uporablja skupaj z ingverjem),
  3. omili bolečine v mišicah.

Žajbelj

  1. učinkovito uravnava krvni sladkor,
  2. zmanjšuje potenje in znižuje količino sladkorja v krvi,
  3. lajša krče prebavil in deluje nanje vzpodbudno,
  4. koristi pri vnetjih prebavil, dihal in izločal.